oncologie FYSIOTHERAPIE

Oncologiefysiotherapie bij kanker kan ingezet worden in alle fases van ziekte en herstel. Zo kan er al voor de start van de chemotherapie of voor de operatie gestart worden met therapie om zo beter de behandeling(en) te doorstaan. Maar ook na de behandeling in het ziekenhuis kan gestart worden met een behandeltraject.

De behandeling van de oncologiefysiotherapeut verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is:

 • In de curatieve fase:
  • De oncologiefysiotherapeut helpt in deze fase bij het terugkrijgen van verloren of verminderde vaardigheden, kracht en conditie.
 • In de palliatieve fase:
  • De oncologiefysiotherapeut werkt samen met de patiënt aan het behoud van de nog aanwezige vaardigheden.
 • In de terminale fase:
  • De oncologiefysiotherapeut begeleidt de patiënt bij de steeds verder afnemende vaardigheden.

Bewegen en kanker

De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in de aanpak van alle verschillende soorten klachten die in zo’n behandeltraject kunnen ontstaan op lichamelijk, maar ook het cognitieve vlak. Denk bijvoorbeeld kanker gerelateerd vermoeidheid, conditie- en/of krachtsverlies, benauwdheid en pijn als gevolg van een operatie, bestraling of chemotherapie.

Bewegen op maat

Het positieve effect van bewegen bij klachten van kankerpatiënten is al onderzocht en bewezen.  Hoe een behandeltraject eruit zal zien is helemaal afhankelijk van uw klachten en wensen. Dit is echt maatwerk. Het kan bestaan uit één tot drie consulten, waarin advies gegeven wordt over bijvoorbeeld bewegen, oefeningen en belastbaarheid. Maar er kan ook sprake zijn van een intensief revalidatietraject van een half jaar, waarbij u twee keer per week op de praktijk komt trainen. En alles daar tussenin.

De behandeling begint individueel; vooral als iemand nog bezig is met het behandeltraject in het ziekenhuis. Als er op een geven moment sprake is van een trainingstraject in de oefenzaal, kan het zijn dat er met 1 of meerdere mensen tegelijk.

Vergoeding oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie in de eerstelijn valt onder fysiotherapie.

 • Indien een indicatie niet chronisch is dan worden de behandelingen alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
 • In sommige gevallen worden de behandelingen door de oncologiefysiotherapeut vanaf de 20e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden zo mogelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Overleg met uw fysiotherapeut om de mogelijkheden te bespreken.

Samenwerkende fysiotherapie praktijken

Medifit en Fysio Barneveld streven samen naar kwalitatief hoogwaardige fysiotherapeutische zorg voor mensen met een oncologische aandoening en/of de gevolgen hiervan in alle fasen van de ziekte.

Ga naar website Medifit
Ga naar website Fysio Barneveld