DIËTETIEK

Voeding bij kanker:

Voeding speelt een belangrijke rol in het ziekteproces van kanker, zowel tijdens en na de behandeling van kanker. Voeding kan hierin ondersteunend helpen. Hierbij kunt u denken aan ondersteuning bij gewichtsverlies waarbij er ook sprake is van afbreuk van spiermassa. Hierdoor gaat de conditie achteruit wat juist zo hard nodig is in periode van behandeling, voorafgaand aan een operatie en voor herstel.

Therapieën zoals chemokuren, bestralingen geven vaak ook klachten van misselijkheid, vermoeidheid, smaakveranderingen en verminderde eetlust. Ook darmklachten zien we veelal in behandeltrajecten zoals diarree of juist obstipatie. Ook andere klachten zoals pijn in de mond, zuurbranden, winderigheid kunnen vaak aan voeding gerelateerd worden.

Voedings- en leefpatroon

In deze trajecten kunnen wij samen met u kijken wat er wel kan en mogelijk is, zodat u zo goed mogelijk op de been blijft door juist te kiezen voor gezonde en volwaardige voeding. De diëtist(e) gaat samen met u op zoek naar de juiste aanpassingen in het voedings- en leefpatroon, afgestemd op de individuele klachten en passend bij u.

Daarnaast kunnen wij ook helpen wanneer u te maken heeft met gewichtsproblematiek door hormoontherapie. Vaak zien we daarbij het gewicht stijgen en kunnen we zorgen voor stabilisatie van het gewicht of lichte gewichtsvermindering.

Advies op maat

De diëtist geeft dus advies op maat, rekening houdend met voeding gerelateerde klachten, doelen en wensen. Hierna volgen vervolgconsulten waarbij het verloop geëvalueerd en eventueel aangepast zal worden. Indien het nodig is, kan de diëtist aanvullende drink- of sondevoeding voorschrijven.

Vergoedingen

De zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering ten minste drie uur dieetadvisering per jaar. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden extra uren. U kunt hiervoor het beste uw polisvoorwaarden bekijken of navraag doen bij uw zorgverzekeraar.

Steek gerust uw licht op bij de diëtist!

Ga naar website